Bu blogda, danışmanlığını yaptığım firmalardaki profesyonellerin satışa, pazarlamaya, marka yönetimine, perakendeciliğe, tanıtıma ve iş yaşamına dair görüşlerini bulacaksınız. Bazen makale formatında bazen de ropörtaj formatında olacak bu görüşlerden çok faydalanacağınıza eminim. Murat ŞAYLAN

24 Ocak 2014 Cuma

Para Ana Üründen Değil Aksesuardan Kazanılır / BİLAL GAPAYLAR

Hem şikayetçi olup hem de alabildiğine kendimizi kaptırdığımız şeydir  rekabet. Rekabetin bir yönünü büyüteç altına aldığımızda yegane amaç  olan “tercih ediliyor olmak” noktasında müşterinin tercihlerinde “ürün/fiyat bilgisi”nin çok önemli olduğunu görürüz. Bunu farkedebilenler –ticaretin acımasızlığı ile- bir teknik geliştirdiler: “sağ gösterip , sol vurmak”. Yani ana üründeki fiyat cazibesini gösterip aksesuardan para kazanmak.

Yapılan aslında basit; medya, reklam kanalları ve tüketici alışkanlıkları ile belli ana ürünlerin, belli markaların etiket fiyatı üzerinden alabildiğine rekabet ortamı yaratmak zaten mevcut düzenin en iyi yaptığı şey. Demek ki para buradan kazanılamıyor. O zaman üzerinde bu spotların ve fiyat bilgisinin olmadığı bir kanal bulmak ve bu rekabetten kaçmak lazım. İşte bu noktada AKSESUAR can simidi olarak devreye giriyor. Her sektör kendi yapısı gereği bu fırsata ince farklılıklar getirse de temelde mantık aynı.

Bazı sektörlerden örnekler verelim. Cep telefonu fiyatlarında büyük rekabet var. Bir cep telefonu satıcısı toptan 1.500 TL’ye aldığı bir telefonu, yoğun rekabet nedeni ile % 5 civarında bir kar ile satabiliyor. Ama siz o telefonu satın alırken mutlaka ekran koruma filmi yapıştırmak isteyeceksiniz. Koruyucu kapak/kılıf almak isteyeceksiniz. İşte o zaman da maliyeti 2 TL ile 12 TL arasında değişen aksesuarları 15 TL ile 60 TL arasında değişen fiyatlarla satın alacaksınız. Yani mağaza sattığı cep telefonundan değil aksesuarından kazanmaya başlayacak. Çünkü satıcı için aksesuarların hem stok maliyeti az, hem kar marjı çok yüksek.  Yaşadığım tipik bir örnek: 1998 yılında GSM aksesuarları toptan satıcısı idim. O yıllardaki tüm cep telefonu modelleri antenli idi. Özellikle bir markanın antenleri çok sık kırılırdı. 50 şer adetlik poşetlerde toptan satardım o anteni. Bir gün bir cep telefoncuya 50 adetlik poşette anten verdim. Ben faturayı yazarken bir perakende müşteri geldi ve 1 adet anten istedi. Masanın üzerindeki poşet içinden bir adet anten verildi ve karşılığında alınan para direk olarak bana verildi. 50 adetlik poşetin parası ödenmiş oldu.

GSM operatörlerinin ana mağazalarının esas amacı abonelik sayısını arttırmaktır. Satış sorumlusu personel, sattığı hat başına prim alır. Ama çoğu mağazada bu prim, personelin o ay sattığı aksesuar miktarına göre katsayılandırılır.  GSM sektöründeki operatör hizmeti satışından sorumlu olan müdürlerin bugün en çok yaşadıkları sıkıntı; esas işi hat satmak olan personelde yaşanan odak kaymasıdır. Tezgahtarlar aksesuarlara daha fazla önem verirler. Çünkü bunlardan prim kazanmak daha kolaydır.

Benzer durum teknoloji marketlerinde de yaşanmaktadır. Sattığı ürün başına pirim alan görevli, çok satılan ve fiyatı 2.000 TL civarında olan bir TV satışından elde ettiği pirimden daha fazlasını o TV’nin yanında sattığı kablodan kazanabilmektedir.  Pek çok yerde, tezgahtarlar (satış danışmanları) 2.500 TL’lik TV’yi satmak için döktüğü dilden daha fazlasını yanında satmak istediği kablo için döker.

Aksesuardan para kazanma eğiliminin son yıllarda çok arttığı bir başka alan da yetkili teknik servislerdir. Servis, beyaz eşya, tv, klima servisi olabilir. Burada servis size satın aldığınız bu makinenin ücretsiz kurulumu için evinize ya da işyerinize geldiğinde sizin odaklandığınız ana iş o makinenin montajıdır. Servis ise bu hizmetinin parasını en az 2 ay sonra, tahmin ettiğinizden çok daha az miktarlarda o markadan alabilmektedir. Bu durumda servisler yakıt, amortisman, personel gibi pek çok masrafını çıkarabilmek için sizin o anki “ürünü hatasız, tam verimli ve garanti dışı bırakmadan kullanma” özeniniz üzerinden malzeme satmaktadırlar. O an sizin uzun zamandır almayı planladığınız ve büyük para ödeyerek aldığınız makine, büyük bir markanın yetkili teknisyeni tarafından kurulmaktadır. Bu ortam, sizlerin bir şey satın almak noktasındaki sorgulama ve kontrol etme ezberlerinizden tamamen uzak bir ortamdır. O anda boynunda uzman teknisyen kartını taşıyan kişi sizi  çok iyi yönlendirebilmektedir. 

Montajı yapılan makine; çamaşır makinesi ise, siz en bildik kireç önleyiciyi de kullansanız servis teknisyenine göre hiçbir fayda göremezsiniz. Makinenizin kireçlenme yüzünden garanti kapsamı dışında kalıp ciddi hasar görmemesi için teknisyenin size o anda gösterdiği aparatı satın alıp musluğunuzun su girişi ile makinenin su alım hortumu arasına takmanız gerekir.

Montajı yapılan makine; bir LCD TV ise montaj ekibi size ya görüntüyü hiçbir kablonun aktaramayacağı kadar güzel aktaran bir bağlantı kablosu satmak isteyecek ya da TV’nizi duvara bağlayan aparatlar alanında farklı ürünler tanıtacaktır. Hiçbiri olmasa bile TV ekranının hassasiyeti vurgulanıp temizlik sırasında TV’ye hasar vermemeniz için kullanmanız gereken özel (!) bezi ve özel (!) temizlik sıvısını satmak isteyecektir.

Teknik servislerin satmaya çalıştıkları bu tip aksesuarların markalarını seçerken de maalesef her ne kadar satış sırasında “piyasada bulamayacağınız bir profesyonel markadır” diye tanıtıyor olsalar da tercih ettikleri esas özellik her dükkanda ya da internette kolayca bulunup fiyatı kontrol edilemeyecek bir marka olmasıdır. Bu noktada ürünü o anda satın aldıktan sonra zamanı bol olan bazı müşteriler durumdan şüphelenip ürünü azimle araştırdıklarında anlatıldığı kadar zorunluluğunun olmadığını ve/veya fiyatının hiç de o kadar olmadığını gördükten sonra ürünü iade etmek isteyebiliyorlar. Bu süreçteki iade talebi, şikayetin, servisin bağlı olduğu markaya gitmemesi için serviler tarafından hiçbir şekilde yokuşa sürülmez.

Normal fiyatını bilmediğiniz için çok yüksek fiyata alabildiğiniz bu tip aksesuarların satışı o kadar değerlidir ki, çoğu mağaza ile o mağazanın sattığı ürünlerin kurulumunu yapan teknik servisler arasında bu ürünleri kimin satacağı konusunda da ciddi tartışmalar ya da pazarlıklar yaşanabilmektedir. Normalde bir TV montajında servis,  TV’yi eve taşımak zorunda değildir. Nakliye müşteriye ya da mağazaya aittir. Ancak zaman zaman mağaza ile servis arasında “kabloyu ve duvara montaj aparatını sen satma, ben montaj sırasında satayım, karşılığında da TV’nin nakliyesini bedelsiz yapayım. Sen de bu bedelsiz nakliye hizmetini satış sırasında argüman olarak kullan”  anlaşmalarının yapıldığını görmekteyiz.

Yetkili teknik servislerin ücretsiz montaj sırasında malzeme satması konusu markalar tarafından bilinse de, çoğu marka bu duruma göz yumar. Çünkü onlar da bilmektedir ki yapılan montaj başına verdikleri para gerçekten çok azdır ve o servisin hayatta kalması gerekmektedir. Yani ortada tüketici aleyhine bir ittifak vardır.

Benzer gri ittifakı  GSM operatörleri ile GSM mağazaları arasında da görmekteyiz. Mağaza sahibinin ana gelir kaynağı olması gereken hat başına operatörce ödenmesi gereken para yeterli olmayınca ortaya şöyle bir manzara çıkıyor. Siz o mağazaya o operatörün tabelasının verdiği güven ile giriyorsunuz ve size “bu orjinali” denilerek taklit ürün çok çok yüksek bir fiyata satılabiliyor. Ve operatörlerin gözü önünde olan hatta çok kere şikayet konusu olan bu durum da ittifak içinde sürüp gitmektedir.

Aksesuar üzerindeki kar marjından bir diğer faydalanma tekniği de; ana üründeki etiket fiyatına dair çok bildik pazarlık girişimlerinin kurtarıcısı olmasıdır. Örneğin siz 2.850 TL fiyatındaki bir ürünü satarken müşteri en azından düz hesap olsun diye 2.800 TL yapmak isteyecektir. Bu noktada 5 – 15 TL arasında maliyeti olan ama etiket fiyatı 80 TL olan aksesuar devreye girer. Müşterinin 50 TL’lik fiyat indirimi teklifi yerine 80 TL’lik ürün bedelsiz sunularak hem 50 TL’lik indirim yapılmamış olur hem de daha değerli bir hediye verilmiş olur. Bu örneği her sektör için bin bir şekilde çeşitlendirebilirsiniz.

Bu konudaki aksesuar sınıfına aslında sarf malzemelerini de koyabiliriz. Teknoloji marketlerinde dikkat etmişsinizdir; kartuş fiyatına yazıcı satılmaktadır. Ve müşteri koca yazıcıyı ne kadar da ucuza aldığının mutluluğu içinde çıkar mağazadan. Ardından yazıcının ömrü boyunca alacağı kartuşlarla markayı zengin eder.

Aksesuar üzerinden para kazanma olgusu kesinlikle ticarette göz ardı edilmemesi gereken bir alandır. Ama bir o kadar da riski vardır. Zira tatlı paranın sarhoşluğuna kapılıp  topuzun ayarını kaçırmamak için hem ahlaken hem de şikayet konusu olmamak adına kesinlikle çok dikkat etmek gerekir.

BİLAL GAPAYLAR
Pazarlama Uzmanı / Freelance


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder