Bu blogda, danışmanlığını yaptığım firmalardaki profesyonellerin satışa, pazarlamaya, marka yönetimine, perakendeciliğe, tanıtıma ve iş yaşamına dair görüşlerini bulacaksınız. Bazen makale formatında bazen de ropörtaj formatında olacak bu görüşlerden çok faydalanacağınıza eminim. Murat ŞAYLAN

22 Ocak 2014 Çarşamba

Modern Zamanlarda İşleri Geliştirmek / BİLAL GAPAYLAR

“Para kazanmak her geçen gün zorlaşıyor mu?” Özellikle iş dünyasında çok sık duyduğumuz bir sözdür bu. Piyasalara baktığınızda  bu yargıyı destekleyen delilleri ziyadesiyle görürsünüz ve bu yargıya hak verirsiniz. Oysa bu yargının tek sebebi mevcut yoğun değişim sürecinin partneri olmak yerine kolayı seçip izleyicisi olmamızdan kaynaklanıyor.

Evet modern zamanlarda herkesin her çeşit bilgiye her an ulaşabilmesinden kaynaklanan büyük bir değişim ortamındayız.  Klasik satış tekniklerinin çoğu çökmüş durumda. Bu durumda siz hala aynı teknikleri zorlayarak kullanmaya devam edince doğal olarak; para kazanmak zorlaşır, halk tabiriyle “ekmek aslanın midesine” iner.

Modern zamanların zorlaştırdıkları ile mücadelenin yegane yöntemi; modern zamanların getirdiği imkanlardır.  Yani bu değişimi senin yerine analiz eden, raporlayan bilgisayarlar var. Optimum bilgiyi sana anında ulaştıran haberleşme yöntemleri var. Çok çeşitli ve ekonomik reklam materyalleri var. Eğitim teknikleri var. İnternet var. Bütün bunlar satışta, küçük bir hamle ile 50 adım atma imkanı demek. Yani modern zamanlar ekmeği nasıl aslanın midesine indirdiyse, sana da aslan uyutan iğneler, bu iğneleri atan tüfekler ve hatta mideye elini sokmana gerek kalmasın diye de “mideden ekmek çıkarma” aparatları sunmakta.

Yalnız burada kritik bir nokta var ki yukarıda ifade edilen kolaylıklar,  daha büyük hatalara ve zararlara sebep olması da içten değil.  Taktir edersiniz ki enstrüman çoklaşınca orkestra şefi zorunluluk oluyor. Müdahale lazım mı değil mi, hangi enstrümanlarla nereye ne kadar müdahale edilecek, nasıl izlenip verileri ne şekilde toplanacak gibi bir dünya müdahale tekniği ve  materyali elinizin altında iken, sizi bekleyen ilk tehlike; sorunsuz ve verimli noktaların da sırf popüler olalım ya da sadece değişim olsun diye değiştirilmesidir. İş dünyasında sevdiğim ve zaman zaman hak verdiğim bir söz vardır: “çalışıyorsa kurcalama!”  O yüzden ilk önce neyin sorunlu olduğu, neyin ne zaman ne kadar değişeceğinin tespiti çok önemli. Yani bu işi hafife alıp yanlış müdahale ile olanı da bozma riski hiç de az değil.

Ama bunun da kolayı var. Modern zamanların bir özelliği de her konu için bir profesyonel yaratmış olmasıdır. Yani satış geliştirmek ya da marka olmak yolunda profesyonel bir danışman edindiyseniz bilin ki o andan itibaren modern zamanlarda her geçen gün lehinize işliyor.

Siz otururken sistem aslanın midesindeki ekmeği düzenli olarak çıkarıp, paketleyip size servis ediyor. E bu durumda "para kazanmak daha da kolaylaştı"  demek hiç de yanlış olmaz.


Modern zamanlar hayırlı, uğurlu ve danışmanlı olsun !


BİLAL GAPAYLAR
Pazarlama Uzmanı / Freelance

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder